MIC MENGEŠ d.o.o., Levčeva 16, 1234 Mengeš

 tel +386 (0)1 729 13 82            GSM +386 (0)41 769 544            E-MAIL  nikola.krstic@micmenges.com

 

 

Elektronske novice št.3

10.9.2013

 

Spoštovani, pred vami je tretja številka elektronskih novic. Namenili smo jo aktualnim vprašanjem o uspešnem zdravljenju obrabe hrustanca z glukozaminovim sulfatom. Predlagamo, da si preberete članek iz revije Rheumatology International, ki ga je prispevala skupina strokovnjakov, ki je že v letih 2005 in 2007 objavila klinične poti na tem področju.

 

Rheumatology International (2012) 32: 2959-2967:

Vloga glukozamina pri zdravljenju osteoartritisa

Avtorji: Jean-Yves Reginster, Audrey Neuprez, Marie-Paule Lecart, Nathalie Sarlet, Oliver Bruyere

Povzetek

V zadnjih 20 letih je več raziskav proučevalo učinkovitost glukozaminovega sulfata za izboljšanje simptomov (bolečine in aktivnosti) in zaviranje strukturnega napredovanja osteoartritisa. Imamo izdatne in prepričljive medsebojno podpirajoče se dokaze, da glukozaminov sulfat v dnevnem odmerku 1500 mg peroralno pomembno zmanjša simptome osteoartritisa v spodnjih okončinah. Ta odmerek glukozaminovega sulfata  je v dveh neodvisnih raziskavah preprečil zoženje femorotibialne špranje pri bolnikih z blagim do zmernim osteoartritisom kolena. Ti učinki so tudi omogočili 50% zmanjšanje števila operacij spodnjih okončin povezanih z osteoartritisom v petletnem obdobju po zdravljenju. V članku je opisanih več razlik med rezultati raziskav, ki so bile izvedene s patentirano farmacevtsko obliko glukozaminovega sulfata s statusom zdravila, in med rezultati raziskav, kjer so uporabili izdelke glukozamina različnih dobaviteljev, pakirani in distribuirani pa so kot prehranska dopolnila.

Zaključek

Glukozaminov sulfat je pokazal pozitivne učinke pri simptomatskem in strukturnem zdravljenju osteoartritisa kolena. Teh rezultatov se ne da prenesti na druge glukozaminove soli (glukozaminov klorid) ali na glukozamine prehranska dopolnila, kjer ni zagotovila glede vsebnosti, čistosti, farmakokinetike in farmakodinamike ter učinkovitosti.

 

Celoten članek si lahko ogledate s klikom na eno od šestih zgornjih knjig.

Prisrčen pozdrav in na svidenje iz MIC Mengeš!

 
 

 

NAZAJ