MIC MENGEŠ d.o.o., Levčeva 16, 1234 Mengeš

 tel +386 (0)1 729 13 82            GSM +386 (0)41 769 544            E-MAIL  nikola.krstic@micmenges.com

 

 

Elektronske novice št. 14

9.1.2015

 

 

S TEKOM V NOVO LETO

 

Spoštovani!

 

Pred vami so prve elektronske novice v tekočem letu. V njih objavljamo odgovora na dve vprašanji, ki smo jih objavili v naši rubriki v Nedeljskem dnevniku. Zaradi aktualnosti menimo, da bo vsebina zanimiva tudi za vas.

Vprašanje: V MIC Mengeš se veliko pogovarjamo z ljudmi. Tako smo  zaznali, da nekdo razširja neverodostojno informacijo, da v zdravilu glukozamin kar »mrgoli sladkorja«. Ugotovili smo, da je prav, da na to temo ponovno spregovorimo nekaj besed.

Odgovor: Pred leti, ko smo začeli prvič sporočati slovenski javnosti o zdravilu Glukozamin Pharma Nord kapsule, smo imeli kar nekaj vprašanj v zvezi s sladkorjem in jemanjem glukozamina. Zanimali so se tako laiki kot tudi strokovnjaki. Pozneje smo ugotovili, da je bil razlog zlasti v imenu. Glukozamin in glukoza. Zato ponovno navajamo: gre za dve povsem različni spojini in predvsem je pomembno to, da je glukozamin stabilna snov. Nadalje poglejmo še tale podatek. Gradnik vseh naših struktur v telesu, vseh celic, vseh celičnih organelov, vseh membran, je v izdatnem obsegu prav glukozamin.  Navedemo lahko, da smo skoraj v 20 odstotkih in nekaj več iz glukozamina.To seveda velja tudi za sladkorne bolnike. Če bi bil glukozamin problematičen za raven sladkorja, bi jih seveda v zelo kratkem času pobralo. Pa jih ne. Zato ponovimo: zdravilo glukozamin je za sladkorne bolnike varno zdravilo.

Potem pa še o nekorektnih navedbah, da v zdravilu glukozamin »mrgoli sladkorja«. Navedba je čista izmišljotina. Količina sladkorja v tem zdravilu je nič. Ko smo se z neko gospo pogovarjali o tem, je povedala, da ima informacijo iz zanesljivega vira. Ker je navajala, da ga ne more imenovati, smo se zanimali, od kod je ta vir pridobil podatek. In je rekla, da iz uradne analize. Odvrnili smo ji, da je to nemogoče, saj vse uradne analize, po vsem svetu, po vseh državah, kjer so zdravilo glukozamin registrirali, navajajo, da je količina sladkorja v tem zdravilu nič. In na vprašanje, ali je to javen podatek, smo povedali, da je javen vsem in vsakomur 24 ur na dan ter da je tudi objavljen in vsakomur dostopen. Spoštovani bralci, zato še enkrat ponavljamo: V ZDRAVILU GLUKOZAMIN NI SLADKORJA. Če se boste soočili z »zaupnim prišepetavanjem« na to temo, zamahnite z roko in mirno jemljite svoj zdravilni odmerek Glukozamina Pharma Nord naprej.

Vprašanje: Prav tako se širijo govorice, da po operaciji, na primer kolena, ni treba jemati glukozamina, da je to trajna rešitev in tako naprej. Poznamo celo primere, ki jih tukaj ne bomo navajali. Prav pa je, da v zvezi s tem spet povemo nekaj besed.

Odgovor: Razlaga je enostavna in vsakomur razumljiva. Človeško telo tvori lastni glukozamin, iz katerega se hrustanec v sklepih obnavlja vse življenje. Hrustanec se tako ves čas tvori in obrablja. V drugi polovici srednjih let in zlasti v tretjem življenjskem obdobju, ko vse v telesu začne popuščati, popušča tudi tvorba glukozamina. Nastaja ga čedalje manj in manj, zato je tudi tvorba hrustanca čedalje manjša in lepega dne ne dohaja več obrabljanja, zato se začne tanjšati. Operacija oziroma proteza na primer v kolenu nima na to nobenega vpliva. Če vam nekdo poreče, da je operacija v kolenu trajna rešitev za obrabo hrustanca, to ne vzdrži. Velja namreč obratno.  Vsakomur, ki je prestal operacijo v kolenu, svetujemo, da začne takoj in nemudoma z redno jemati zdravilo glukozamin. Zakaj? Zato, da bi okrepil svojo tvorbo hrustanca in s tem zavaroval svoje drugo koleno, na primer. Zadeva je jasna in nedvoumna. Mnogi pa se sprašujejo, ali to podpira uradna medicina. Sporočamo vam, da govorimo prav na osnovi ugotovitev uradne medicine. Vodilni svetovni revmatologi upoštevaje svoje večdesetletne izkušnje in izhajajoč iz nekaj deset velikih študij ugotavljajo, da je zdravilo glukozamin uspešno zdravilo in da je pri obrabi hrustanca celo terapija izbora. Seveda nihče ne trdi, da operacije niso potrebne, ampak tudi sama medicinska znanost v vseh svojih disciplinah, kar jih je, navaja, da je treba najprej izvajati konservativne metode, šele po njih se odločajo za operativne posege, ki jih zaradi staranja ljudi nikoli ne bo zmanjkalo. Zato kot sklep navajamo tole: Jemanje glukozamina je redno in trajno, saj omogoča bistveno večjo kvaliteto življenja v zrelih letih.

Prisrčen pozdrav iz MIC Mengeš d.o.o.!

 
 

 

NAZAJ